top of page
MOOTAG

אז איך הופכים את ערי ישראל לערים חכמות?

עודכן: 10 באוג׳ 2021

פורסם ב-כלכליסט בתאריך ה-09.02.20


לאסוף תלמידים בהסעה חכמה, לרוקן פחי אשפה רק כשהם מלאים ולנהל באופן יעיל את יומן הנוכחות המאבטחים של העובדים – אלו הם רק חלק מהפתרונות שמציגה משכ"ל, החברה למשק וכלכלה של השלטון המקומי, במרכז החדשנות לערים חכמות (MIC - Municipal Innovation Center) שהושק בחודש נובמבר האחרון.


משכ"ל הוקמה ב-1974, מתוך הבנה שאיחוד כוחן של הרשויות המקומיות בישראל יעניק להן יתרון במכרזים לביצוע פרויקטים של בינוי ותשתיות, רכש, שירותים ועוד. לדברי אביקם בלר, מנכ"ל משכ"ל, בשנים האחרונות, ניתן במשכ"ל דגש לנושא החדשנות כדרך לייעל את תפקוד הערים והרשויות, לשפר את השירות לתושבים – ולחסוך בעלויות. כדי לרכז את כל המידע בנושא, לבנות תוכניות עבודה וליצור דו שיח עם התעשייה כגוף גדול ומאוחד, הוחלט להקים את ה-MIC", אומר אביקם בלר, מנכל משכ"ל ומוסיף כי "המרכז הוא אחד הייחודיים והמתקדמים בעולם, והוא משמש שער דיגיטלי לחדשנות מוניציפלית עבור הרשויות המקומיות בישראל. זאת, מתוך הבנת הצורך של הרשויות לשמור על רלוונטיות בעידן הדיגיטלי, ולספק מענה לצרכים המשתנים של התושבים, תוך שימוש ביתרונות שמציעות הטכנולוגיות המתקדמות ביותר".


גשר לסטארט-אפים

אמ.איי.סי השוכן ברחוב הארבעה בתל אביב מהווה גשר בין השלטון המקומי לבין חברות סטארט-אפ, הייטק, תשתיות מידע ואקדמיה, המפתחות שלל פתרונות עבור ערים חכמות. כך, יכולים אנשי השלטון המקומי להכיר מקרוב את תחומי העיר החכמה ולבחון את הטכנולוגיות המתאימות להם ביותר.


במרכז, קשת רחבה של פעילויות, ובנוסף על היותו מרכז מידע, נערכים בו ימי עיון בנושאים שונים בתחומי העיר החכמה, כנסים וכן מפגשים בין סטארט-אפים בתחום העיר החכמה, לרשויות. אתר האינטרנט של המרכז מציג מידע על המרכז ועל החברות המציגות בו, לצד בלוג ובו יפורסמו מאמרים ומחקרים בתחום.


לדברי אלי לוי, המשנה למנכ"ל, "באמצעות מרכז החדשנות אנחנו מתכוונים לשקף למקבלי ההחלטות ברשויות המקומיות את המגמות, המוצרים והפתרונות שנמצאים בעולם הטכנולוגיה, וגם בקרב רשויות מקומיות אחרות בארץ ובעולם. בנוסף, אנחנו מאפשרים לסטארטאפים, לגופים מהתעשייה ואף מהאקדמיה להציג במרכז את הפתרונות שלהם.


המטרה היא ליצור שילוב כוחות וידע, שיאפשר לנו לאתר פתרונות מתאימים לצרכי הרשויות, לבצע רכש מרוכז ובסופו של דבר להביא לשיפור בחיי התושבים על ידי בחינה והטמעה של טכנולוגיות חדשניות, לא רק ברשות אחת, כי אם ברשויות רבות".


התייעלות ושיפור השירות והקשר עם התושב

עיר חכמה היא זו המאיצה באופן דרמטי את הקצב שבו היא מייעלת את החוסן והקיימות שלה, באמצעות שיפור מתמיד של הדרך בה היא מתנהלת ומתקשרת עם הציבור. הטמעה של גישות ניהול שיתופיות, שימוש בתשתיות טכנולוגיות, בנתונים ובמערכות יקדמו את הרשות לשירות טוב יותר ואיכות חיים לכל אלה החיים בעיר, עובדים ומבקרים בה.


"אנשים כבר לא רוצים לגשת למשרדי הרשות המקומית ולעמוד בתור. הם רוצים שירות טוב, יעיל ובאופן מיידי, ואם אפשר, מהמחשב או מהטלפון הנייד", אומרת שירי סיון, מנהלת החדשנות של משכ"ל. לדבריה, "האתגרים של השלטון המקומי שונים מאלה של המגזר העסקי, מה גם שרשות מקומית נמדדת בפרמטרים אחרים - כגון תקציבים, גבייה, שביעות רצון התושבים מהשירותים, אכיפה ושמירה על הסדר, ניקיון וחינוך.


עבורנו, החדשנות היא לא מדד – אלא אמצעי להשיג את המטרות שלנו, להעלות את ערך השירותים לתושבים ולהגדיל את שביעות הרצון שלהם. המרכז מאפשר לרשויות המקומיות להיחשף למגוון כלים וליהנות ממקור ידע גדול, במקביל לזה שאנחנו מטמיעים טכנולוגיות חדשניות – ועושים זאת במספר רשויות ולמדים מפרויקט לפרויקט".


למעשה, העיר החכמה מכוונת אל התושב, ופועלת בכל התחומים הרלוונטיים לו – ממשל, חינוך, סביבה, אנרגיה, בנייה, ניידות ותשתיות. זו הסיבה שבמשכ"ל מדגישים כי יש לשלב בתהליך גם את התושבים ובעלי העסקים, שיסייעו בקביעת סדר העדיפויות המתאים, וכן לעדכן את כל בעלי העניין. לדברי בלר, "חשוב שכל האגפים והמחלקות בעיר יפעלו בשיתוף פעולה ובשקיפות מלאה, ומרכז החדשנות שבנינו צפוי לסייע בכך ולהיות חלק משמעותי מהתהליך".


לקריאת הכתבה המלאה ב"כלכליסט": https://www.calcalist.co.il/articles/0,7340,L-377561,00.html

14 צפיות0 תגובות

Commentaires


bottom of page